81 İl Valiliğine Düğün, Kına Gecesi, Nişan vb. Etkinlikler İle İlgili Genelge

İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısında alınan tavsiye kararı doğrultusunda 81 İl Valiliğine Covid-19  Tedbirleri konulu ek genelge gönderildi.

Genelgede, daha önce valiliklere gönderilen genelgelerle salgının kalabalık ortamdaki yayılım hızı göz önünde bulundurularak düğün(gelin alma ,kına vs. dahil), nişan, sünnet  düğünü vb. etkinliklerin tüm illerde mümkün olan en kısa sürede tamamlanması, köylerde veya sokaklarda yapılan bu etkinliklerin aynı gün içerisinde kalacak şekilde saat sınırlamalarının İl/İlçe hıfzıssıhha kurallarınca belirlenmesinin istenildiği hatırlatıldı.

Bu kapsamda 81 İlde;

1.Sokak/köy düğünü, sünnet düğünü,kına gecesi,nişan vb. etkinliklere müsaade edilmeyecek.

2.Ancak nikah merasimi şeklinde yapılabilecek olan düğünler ile nikahların en fazla 1 saat süre içerinde tamamlanması sağlanacak.

3.Nikah merasimi şeklinde düğün veya nikah yapılacak düğün salonlarında, sandalye, koltuk düzeninin fiziki mesafe koşullarına uygun  ve dans /oyun  pisti/ alanlarını da kapatacak şekilde oluşturulacak.

4.Nikah merasimi şeklinde yapılacak düğünler ile nikahlarda, oyun oynanması/ dans edilmesine ,toplu yemek verilmesi de dahil olmak üzere her türlü yiyecek- içecek servisi/ikramı (paketli su servisi hariç) yapılmasına, hiçbir şekilde izin verilmeyecek.

5. Gelinle damadın birinci ve ikinci derece yakını olmayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız ile 15 yaş altı çocukların düğünlere ve nikah törenlerine katılması yasaklanacak.

6.Nikah merasimi şeklinde yapılacak düğün veya nikah törenlerine en az bir kamu görevlisinin (koltuk, zabıta   vb.)görevlendirilmesinin sağlanarak denetim faaliyetlerine ağırlık verilecek.

7.İçerisinde bulunan kontrollü sosyal hayat döneminin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra nikah merasimi şeklindeki düğün ve nikahlarda, bu genelge ile düzenlenen hususlar dışında daha önce valiliklere gönderilen genelge ile Sağlık Bakanlığı Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde yer alan tüm kural ve tedbirlere eksiksiz riayet edilmesi sağlanacak.

Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27 ve 72’nci maddeleri uyarınca gerekli kararlar valiliklerce ivedilikle alınarak en geç   04.09.2020 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanacak.

Vali ve kaymakamlarca konu hakkında gerekli hassasiyet gösterilecek uygulamanın eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi sağlanacak.

Tedbirlere uymayanlara ilgili Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282’inci maddesi gereğince idari para cezası verilecek. Aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılacak, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunun 195’nci maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacaktır.