Türkiye Genelinde Kapsamlı Koronavirüs Denetimi Gerçekleştirilecek

81 İl Valiliğine“ Covid-19 Tedbirleri Denetimi” konulu genelge gönderildi. Genelgede, koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında içerisinde bulunan kontrollü sosyal hayat döneminde temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra tüm iş kolları ve yaşam alanları için belirlenen tedbirlere / kurallara uyulması ve vali/kaymakamların koordinasyonunda sürdürülen denetim faaliyetlerinin salgınla mücadelede büyük önem taşıdığı ifade edildi.

Bu çerçevede;

-1 Ekim 2020 Perşembe günü tüm il ve ilçelerde, bizzat valiler, kaymakamlar, belediye başkanları, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ve personeli, köy/mahalle muhtarları, meslek odaları, genel kolluk birimleri (polis, jandarma, sahil güvenlik) ve özel kolluk görevlilerinin (zabıta, özel güvenlik vb.) katılımıyla oluşturulan ekipler tarafından Sağlık İçin Hepimiz İçinmottosu ile yaşamın tüm alanlarını kapsayacak şekilde genel denetimleri gerçekleştirilecek.

-Bu denetimlerin; vatandaşların yoğun olarak bulunduğu başta şehir içi ve şehirler arası toplu ulaşım araçları ile lokanta, kafe, restoranlar olmak üzere, konaklama tesisleri, alışveriş merkezleri, Pazar yerleri, sosyete  pazarları, kahvehane, kıraathane, çay bahçesi, nikah merasimi şeklinde yapılan düğün törenleri, berber/kuaför/ güzellik merkezleri, internet kafe/ salon ve elektronik oyun yerleri, otogarlar, ticari taksiler, taksi durakları, park/piknik  alanları, lunapark/tematik  parklar ve bilumum yaşam alanları ( plajlar, cadde ve sokaklar vb.) kapsayacak şeklide planlanacak.

-Denetimlerin vatandaşların gün içerisinde toplu olarak bulundukları ana caddeler, alışveriş yerleri park ve bahçeler, otogarlar vb. kalabalık   yerlerde yoğunlaştırılması, gece kulübü, gece kulübü, pavyon, bar birahane gibi daha önceki   genelgeler çerçevesinde faaliyetlerine izin verilmeyen işyerlerinin fiilen açık tutulup  tutulmadıkları, 24.00’ten sonra müzik yayını yapılıp yapılmadığı ve  şehirlerarası  toplu ulaşımda HES Kodu  zorunluluğuna uyulup  uyulamadığı hususlarına  ağırlık verilecek.

Denetimlerde Vatandaşlara Yönelik Rehberlik Edici ve Bilinçlendirmeye Yönelik Faaliyetlere Ağırlık Verilecek

-Denetim ekipleri her bir iş kolu ya da mekanın uzmanlık bilgisi göz önünde bulundurularak ilgili kamu kurum ve kuruluşları (Kolluk, yerel yönetimler, İl/İlçe müdürlükleri vb.) köy/mahalle muhtarları ile meslek odalarının temsilcilerinden oluşacak şekilde belirlenecek. Denetimlerde vatandaşların kalabalıklar halinde bir araya gelebildikleri etkinlik(nikah merasimi şeklindeki düğün, nikah, cenaze, taziye vb.)ve yerlerde (plajlar, cadde ve sokaklar, park alanları vb.) temizlik, maske ve fiziki mesafe kurallarına uyulup uyulmadığına özellikle dikkat edilecek.

-Denetim faaliyetlerinin etkinliği ve görünürlüğü en üst seviyede tutulacak.

-Denetimler sırasında vatandaşlara yönelik rehberlik edici ve bilinçlerdirmeye yönelik faaliyetlere ağırlık verilecek.

-Hemen giderilebilir nitelikte anlık uygulamalardan kaynaklı süreklilik taşımayan aykırılıklar için birinci ihlalde uyarı, ikinci ihlalde idari para cezası, iş yeri,ticari taksi ve toplu ulaşım araçları için üçüncü ihlalde 1 gün, dördüncü ihlalde 3 gün şeklinde faaliyet durdurma cezası teklifleri mülki idare amirine iletilecek.

-Halk sağlığı açısından ciddi anlamda risk oluşturan ve süreklilik oluşturan ya da kurallara/önlemlere aykırı davranışlarda ısrar edilen aykırılık için ise İl/İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurallarınca belirlenecek cezalar mülki idare amirlerince uygulanacak.

-Vali ve Kaymakamlar tarafından yerel yönetimler,genel kolluk kuvvetleri, kamu kurum ve kuruluşları, köy/mahalle muhtarları ile meslek odaları arasındaki koordinasyonun sağlanarak gerekli planlamalar yapılacak.